Maakunnat testasivat: Näin maakuntakaavojen yhteentoimivuutta voi parantaa Laatuvahdin avulla

23.5.2019

Lue millaisia ajatuksia maakuntaliitoissa heräsi, kun he testasivat Paikkatietoalustan kehitys- ja koulutusympäristön Laatuvahti-palvelua.

Maakunnat ovat voineet huhtikuusta alkaen testata maakuntakaavojen laatua uudistetun Paikkatietoalustan Laatuvahti-palvelun avulla. Ensimmäisten joukossa palvelua testasivat Pohjanmaan liitto ja Varsinais-Suomen liitto. Tavoitteena on, että maakunnat pystyvät varmistamaan aineistojen yhtenäisyyden ja laadun.

- Maakuntakaava-aineisto koostuu erilaisista digitoiduista lähteistä ja merkinnöistä. Kaikki aineistot pitää saada toimimaan kaavan mittakaavan mukaisesti ja niiden pitää toimia sekä paperikartalla että karttapalvelussa verkossa. On myös tärkeää, että maakuntaliitot seuraavat yhteistä tietokantamallia, kaavoitusinsinööri Gustav Nygård Pohjanmaan liitosta kertoo.

Kun paikkatietoaineistoja yhdistetään tietokannassa, edessä on haasteita:
- Yhdistämisvaiheessa voi syntyä geometrisiä virheitä. Tällaiset virheet eivät periaatteessa haittaa graafisesti painotetussa kaavakartassa, mutta voivat aiheuttaa virheitä paikkatietoanalyyseissä tai julkaistaessa maakuntakaava-aineistoa rajapintapalveluksi (NR), toteaa verkostokoordinaattori Maiju Kähärä Varsinais-Suomen liitosta.

Raportti auttaa spottaamaan virheet korjattavaksi

Laatuvahtia käyttämällä tavoitteena on parantaa hyväksyttyjen ja myös valmisteilla olevien maakuntakaava-aineiston laatua, poimia esiin geometriavirheitä ja puuttuvia tietoja, joita korjaamalla aineiston laatu paranee. Olennaista on myös, että maakuntakaava-aineisto vastaa HAME-tietomallia. Laatuvahdin tarkastukset pohjautuvat HAME-hankkeessa yhdessä sovittuihin laatusääntöihin. Odotuksena on, että Laatuvahti helpottaa virheiden huomaamista ja auttaa niiden korjaamisessa.

- Ensin saimme paljon virheitä, koska käytimme vanhaa versiota HAME-tietokantamallista. Kun otimme uuden mallin käyttöön, suuri osa ominaisuustiedon puuttumista koskevista virheilmoituksista saatiin pois. Paljon topologiavirheitä löytyi, esimerkiksi päällekkäisiä aluevarauksia sekä viivoja, jotka katkaisevat toisiaan, Gustav Nygård kuvailee.

Maiju Kähärä piti palvelun käyttöliittymää yksinkertaisena. Välilehtiä on vähän ja palvelu on visuaalisesti simppeli. Virheraportti shape-file- muodossa on hänen mielestään hyvä, koska virheitä pystyy tarkistamaan kartta-aineiston päällä ja korjattavat kohteet löytyvät helposti. Kehitettävääkin beta-versiosta löytyy:
- Aineiston prosessointiin menee yllättävän kauan aikaa ja helposti luulee, että aineistossa ei ole mitään virheitä, koska mitään ei tapahdu ruudulla pitkään aikaan, Kähärä sanoo. Hänen mukaansa myös virhetyyppien tulkintatyötä voisi helpottaa.

Testaus jatkuu

Kun maakuntaliiton aineisto on konfiguroitu ja tuotu Paikkatietoalustan kehitys- ja koulutusympäristöön, aineistoa voi vapaasti testata Laatuvahdin avulla niin monta kertaa kuin on tarpeellista ja tukea tulkintaan sekä teknisiin haasteisiin on saatavilla. Aineiston laadunparannustyö jatkuu molemmissa maakunnissa.
- Täydennämme puutteelliset kentät tietokannassa ja korjaamme geometrisiä virheitä, Maiju Kähärä toteaa.

Pohjanmaalla Gustav Nygårdin johdolla edetään samansuuntaisesti:
- Lähdemme korjaamaan virheitä ja ajamme Laatuvahtia niin kauan, kuin on tarpeellista.

Tule mukaan testaamaan Laatuvahtia - alkusyksystä tarjolla tukimateriaalia!

Laatuvahtia testataan ja kehitetään parhaillaan, ja palautetta palvelun kehittämiseksi toivotaan mahdollisimman monesta maakuntaliitosta. Tarkoituksena on, että elo-syyskuussa julkaistaan ohjeistus ja opetusmateriaalit liittojen tukemiseksi Laatuvahdin käyttöönotossa, käytössä ja raporttien tulkinnassa.

Hae nyt käyttöoikeutta Laatuvahdin käyttöön! 

Tutustu tarkemmin Laatuvahdin käyttöön

Katso video Laatuvahdin käytöstä